Feb 25, 2013

Ako chutí Izrael #2.. Jeruzalem

Priznám sa, že do tohto mesta som sa vydala nepripravená.. Naivne očakávajúc všetko možné, ako napr. Múr nárekov a to je asi tak všetko, posvätné miesta, o ktorých som si dlhé roky čítala.. preplnené mesto.. Ale keď vojdete takto nepripravení niekam, kam to vonia životom vo svojom najširšom ponímaní, nemôžte ostať nepoznačení, aj keby ste chceli.. Takže takto nejako som vošla do mesta na kopci, kde na jednej strane bola Olivová hora s tisíckami hrobov starými tisíročia, na druhej strane Múr nárekov a hradby skrývajúce štyri rozdelené územia mesta, kde zrazu stojíte v uličke luxusnej a nádherne starobylej, plnej zvitkov a najortodoxnejších Židov, o akých som len čítala v knihách, za rohom sa zrazu ocitnete v Arabskej štvrti, kde to žije skôr chaosom, vôňami a všadeprítomnými pomarančami z Jericha, šťavou z granátových jabĺk a avokáda, ktoré predávajú na kilá.

A všade pritom je hluk, všetci chcú predať všetko, aj to, čo nemajú.. Ale sú pohostinní.. to sa musí nechať.. Najlepší kebab sme mali práve od nich.. i ubytovanie bolo fajn.. v každom prípade.. doposiaľ nechápem, ako mohli byť na každom rohu holiči a u nich za výkladom v rade sediaci muži veku vskutku pestrého.. akoby to bol národný šport.. či kultúrny fenomén.. Netuším.. Jedno je ale isté.. chcete ochutnať zo všetkého.. kultúry, vodných fajok, šťavnatých pomarančov, striebra, ktoré kto vie, či je striebro, chcete pozerať na modliace sa skupinky, ktoré zrazu zastanú v strede uličky, lebo je to súčasť krížovej cesty, alebo Vám niekto ponúka špeciality, o ktorých ste netušili, že existujú.. a ani neviete, čo vás vo vnútri čaká..
Kultúra to však nebola jediná, ktorú môže človek v Jeruzaleme zažiť.. Nedá sa vidieť všetko.. a keby som bola historik, asi Vám tu píšem o všetkom možnom.. Ale nedá sa.. Jeruzalem pre mňa znamenal domov.. Z nejakého neznámeho dôvodu.. tam bolo nádherne.. Voňavo.. a človek zrazu začal dýchať.. tak NAOZAJ.







A popritom teda objavoval kultúru.. fotil nádhery.. videl, ako si niekto stráži svoje územie ako posvätné a zároveň nechá deti hrať na ňom futbal, nepúšťa tam ženy ani turistov, ani nedovolí párom priznávať sa k sebe.. a človek sa skrátka kochá.. miestami, kde bol napríklad natočený aj Indian Jones.. :) 

Miestami, ktoré Vás prinútia sa zamyslieť nad tým, v akej super dobe žijeme, že nemusíme otesávať kamene a vláčiť in niekam na vrch hory alebo pyramídy, aj keď musíme všade ukazovať pas a nechať si prehľadávať tašky. Aspoň, že o terorizmus je postarané.. nedovolíte si ani pípnuť pri toľkých tajných.. :) A keď už absolvujete zopár pamiatok, prídete k Múru nárekov, KDE TO NA VÁS AKOSI PRÍDE.. 


Začnete cítiť ťarchu, ktorej je potrebné sa zbaviť.. A začnete si uvedomovať, AKO RÝCHLO ŽIVOT PLYNIE.. Koľko bolesti si človek zo sebou nosí.. koľko prianí, koľko zbytočného honu.. A počujete ženy plakať vedľa Vás.. a modliť sa.. A Vy zrazu potrebujete spraviť to isté.. A dokonca si niečo napíšete na papierik a vtlačíte ho do toho múru spolu s modlitbou a želaním.. aby bolo ináč.. SKUTOČNEJŠIE.. Nepremárnene.. Chcete, aby po Vás ostali stopy.. aj keď tie papieriky po pol roku očistia a prídu po Vás ďalší, ktorí sa budú modliť za mnoho vecí.. Ktorí budú žiť rovnako ako Vy.. krátky život..
Veľmi krátky.. a TAK VZÁCNY..

Zrazu máte chuť na nadhľad.. 
NA VZLET..

Idete si pozrieť mesto zo striech.. Aj to sa dá a dokonca je to celkom príjemná prechádzka.. Len sa vyhýbajte miestnym, ktorí chcú zarobiť na tom, že Vám ukážu, ako sa tam dostať, vyjde Vás to na dosť draho.. Ale keď je šabat a celé mesto je naozaj vyľudnené a prázdne, NAOZAJ, tak v tom prípade je ideálne iba sa ísť prechádzať.. alebo si robiť výlety niekam k moru.. Ale o tom inokedy.. 

Viete, čo je na tom zvlástne?
Mohla by som o tom meste ešte písať veľa.. Ale už stačí..


Pretože je potrebné, aby ste to radšej zažili na vlastnej koži.. Aby ste kráčali po stopách, aby ste ohmatávali, túlali sa.. Aby ste chodili s otvorenými očami a vďačným srdcom..
LEBO V JERUZALEME TO INÁČ NEJDE..
IBA S VĎAKOU..

ZA ŽIVOT.

KTORÝ JE OTÁZNY, ČI PATRÍ IBA NÁM.

A S ODPOVEĎOU NA TÚTO OTÁZKU SA UŽ MUSÍ (ALE I NEMUSÍ) VYSPORIADAŤ KAŽDÝ Z NÁS...

 A
MISS TINY COSMOSS TÝMTO OZNAMUJE, ŽE V TOMTO  MESTE ZNOVU ZAČALA ŽIŤ..

TAK AKO TO CÍTI.
A BODKA.

No comments:

Post a Comment