Jun 21, 2011

NÁVOD NA "PREŽITIE", zn. "kuchyňa sa zíde"


Týmto názvom som nemyslela zastavenie sa v McDonalde ani horalku :)... Podľa môjho názoru by každý, kto má chuť zvŕtať sa v kuchyni mal vedieť zopár základných jedál na „prežitie“. Keďže na internete je neskutočné množstvo receptov, chcem Vám ponúknuť moje vlastné, (intrákom) osvedčené, a tie, ktoré najviac využívam v situáciách „vlčieho hladu“, v mojom prípade stavu, kedy nerozmýšľam, lebo som hladná, alebo i vtedy, keď mám na niečo „proste chuť“.
Začnem asi od tých, ktoré som robila naposledy.

1. ŠOŠOVICA VOŇAVÁ

2 cibule, soľ,
šošovica z konzervy (ja používam Bonduelle)
 a arašidový olej (mám Giglio Oro od Carapelli)

Príprava: podusiť cibuľku, soľ, podusiť, šošovica nakoniec, nech sa ohreje...
Doba: 10 minút všetko dokopy

Áno, až priľahké jedlo, ale poviem Vám, akosi zabúdame na chuť udusenej cibuľky na oleji. Dá sa robiť naozaj so všetkým, najčastejšie ju kombinujem ešte s cícerom a tofu pokvapkaným sójovou omáčkou, hlivou a dokonca i s cestovinou, vtedy ale pridávam viac cibule...

2. MRKVA VOŇAVÁ

3 mrkvy, soľ,
2 menšie cukety, 2 strúčky cesnaku (krájam ho),
kari korenie, sójová omáčka,
slnečnicový olej.
Príprava: ošúpanie a nakrájanie mrkvy (na rezance) a tekvice zaberie cca 5 minút, potom už len cesnak chvíľku opiecť, hneď k tomu pridať mrkvu, cukety, kari podľa oka, sójová omáčka, aj údené tofu je fajn, mieru nechávam na každom, potom už len osmažiť, trošku zaliať a podusiť ...
Doba: 20 minút aj s krájaním a dusením

Tuto si spomínam na to, že vraj cesnak potrebuje 10 minút stáť nakrájaný na vzduchu, nech sa „zaktivujú“ všetky dôležité látky, ktoré tak veľmi podporujú imunitu. Tak asi začnite ním, predtým, ako pôjdete krájať mrkvu.  

3. UNIVERZÁLNA OMÁČKA

2 – 3 strúčiky cesnaku,
2 stredné cibule,
veľký pretlak alebo pomodori - drvené paradajky,
veľa oregana, soľ, pol ČL cukru
ideálne čerstvá bazalka,
príp.  petržlenová vňať

Príprava: najprv smažím nakrájanú cibuľu, neskôr pridávam nakrájaný alebo roztlačený cesnak, okorením soľou a oreganom, pridám paradajky, do omáčky dám troška cukru, nechám prejsť varom, ale iba krátko.
Doba: 20 minút

Táto omáčka je ideálna k cestovinám (v tom prípade ich dávam variť ešte pred prípravou omáčky, časovo to vyjde akurát) i ako podklad na pizzu, pridávala som do nej neskutočné množstvo vecí, od šunky, fazule, kukurice, údeného tofu, ockovej klobásy až po variácie so zeleninou všakovakou... výber záleží od toho, čo chladnička alebo špajza „dala“...

4. NIE IDEÁLNE ZEMIAKY

5 umytých, neošúpaných zemiakov,
soľ, čerstvé maslo...
Príprava: zemiaky iba umyť a poprepichovať nožom, hodiť ich na 5 minút do mikrovlnky, posoliť a nechať na nich rozotrieť maslo.
Doba: 5 minút

Toto som naučila i desaťročného chlapca, ktorý si nevedel vynachváliť, že „wow, veď to si aj sám môžem hocikedy spraviť“ (podľa mňa myslel tie prestávky na wecko, medzi hraním počítačových hier). Navrhujem pridať ohriate Heinz fazule z konzervy a aspoň papriku...Samozrejme, že sa to dá „zachrániť“ aspoň petržlenovou vňaťou a šalátom s dresingom. Kreativite sa v tomto smere už medze nekladú...
P.s. niekto mi pošepkal, že vraj také "zemiaky do mikrovlnky" už existujú na našom trhu, sú v sáčku, tak ak na nich narazíte, podeľte sa, som zvedavá i ja...


5. MOJE ŠPAGETY

celozrnné alebo semolinové špagety,
slnečnicový olej, roztlčené 3 strúčiky cesnaku,
strúhaný parmezán a kečup (Napoli vyhráva)
Príprava: uvariť špagety (teraz sa už dajú zohnať aj 3-minútové, kľudne nechajte prevrieť vodu v konvici a naliať vriacu do hrnca, potom už len variť v osolenej vode s trochou oleja), medzitým roztlačiť cesnak, zmiešať v miske s olejom a soľou, pridať na špagety, posypať parmezánom a kečupom. Tohto sa neviem objesť, priznávam, fakt a vskutku...
Doba: 20 minút

„Trápne jedlá“, môže si niekto povedať, možno je tomu tak, v každom prípade stačia na začiatok...
Prajem Vám dobrú chuť a prípadne Vami navrhované alternatívy uvítam v komentároch!!!
Tina





2 comments:

  1. Same super zdravé jedla tak pridám niečo nezdravé ale veľmi chutne.

    Každý videl snaď aspoň raz americky film kde vždy hovoria o syrových cestovinách.

    Tak tu je overený recept na geniálnu syrovú omáčku.

    Potrebujete iba Nivu syr, syreček v črievku a kyslú smotanu.

    Ako na to? jednoducho. Syr postrúhate roztopíte a pridáte smotanu a to je cele.

    Pre gurmánov môže byt + brokolica, šunka alebo šampiony. Budte kreatívni a vylepšíte si to podľa vlastnej fantázie

    Tak dobru chuť :-)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete