Aug 5, 2011

Kam do mesta... na °Nakladaný Hermelín°...


Tento týždeň sa niesol v znamení niečoho ku pivu či kofole, studeno-kuchynského, k priateľskému posedeniu adekvátneho a chutného. Veď sme si aj niekoľkokrát posedeli (Mišo a Tina vďaka:). Ak si predstavíte jeden týždeň a v ňom máte na večeru minimálne štyrikrát nakladaný hermelín, možno Vám to neznie všelijako. Kajovi po včerajšku tiež už asi neznelo, ale rožky u Bernarda to vynahradili :). Skončili sme tým najfajnovejším, originálnym a pivu prislúchajúcim zážitkom. Rýdzo slovenským, objednaj si, prines si, zjedz si.

Tu v Bratislave ale môžte Hermelín dostať na mnoho spôsobov. My sme ho prvý krát ochutnali v Beer Palace pri SND, a ten nás inšpiroval k ďalším snahám dostať niečo podobné i inde. Nie všade to vyšlo k plnej spokojnosti zúčastnených strán, ale pekne po poriadku.
Beer Palace Vás ako podnik prekvapí. Nešli sme ho odvtedy opätovne preskúmavať, ale dojem z hermelína ostal. Priniesli nám na drevenej doštičke nakrájanú cibuľu, baranie rohy, feferónky, chleba hojne a k tomu všetkému v priesvitnej fľaštičke na zaváranie naložené kúsky hermelína, ktoré sme postupne vyťahovali rukami i vidličkou podľa chuti (tak asi tušíte). Drevenú doštičku oceňujeme, jedna porcia (100g) Vás vyjde na 3,90 €. Pre mňa má Beer Palace čaro navyše: Obedové menu tam varia tety kuchárky z Vegetky, sú tam aj ich jedlá!

Ďalší hermelín sme mali počas víkendu v Kolkovni v Eurovea. Tiež sme ho dostali na doštičke, s červenou cibuľkou tenko-nakrájanou, čili papričkami, cesnakom, vraj divokým korením a s veľmi chutným čerstvým chlebom. Len sme naň čakali vyše dvadsať minút, nič príjemné ak si to objednávate ako predjedlo. Jedna porcia (120g) stála 3,69 €.

Rovnako dlho sme čakali i na hermelín v Bratislavskom meštianskom pivovare. V tom čase mali ale plne obsadené, dalo sa to chápať. Hermelín bol podávaný v podlhovastej miske, po bokoch boli samostatne nakrájané časti cibule - zaváraná i čerstvá. V podstate sme proti tomu nemali nič, ale bolo nám povedané, že spoznáme i lepšie verzie, tak sme sa ponáhľali inde. V tomto podniku hermelín nebol prerezaný a vo vnútri okorenený a plnený cesnakom ako býva zvykom inde ale bol vcelku, v náleve bolo menej papriky a tým pádom bol i lahodnejší a menej slaný ako tie korenené. 100 g stálo 3,30 €.

Našou ďalšou zastávkou bol hermelín u Kristiána. Podnik skrytý pod Michalskou bránou pod zemou. Mne sa to zdalo menej útulné, ale pri dopíjaní piva sa mužských polovičiek hneď pýtali na ďalšie, čo je vraj znak dobrej krčmy. Proti gustu žiaden dišputát. Hermelín stál okolo troch eúr. Bol fajn, iba ten chlieb nestál podľa môjho názoru za veľa.

Minipivovar u Richtára Jakuba. Novoobjavený podnik, kam sa budeme opakovane vracať kvôli výberu pív i tomu, že tam majú malé vyprážané grécke rybičky, na ktoré mám zálusk. Minule ich nemali. Hermelín ale naplnil očakávania. Bol prevoňaný, podávaný s feferónkou, ktorá bola ostrá a radšej som ju neskúšala, s baraními rohmi, obrovským množstvom cibule a korenia. Kajo vyskúšal ešte romadúr ako ďalší z rady pivných syrov, on si to chválil, hoci predtým zjedol tri feferónky. Mne to pripomínalo olomoucké syrečky, takže jedno sústo stačilo. Amatérsky obrázok ako to vyzerá s hermelínom u nich môžte vidieť napravo. V interiéri majú všade fľaše od rôznych pív z celého sveta. Myslím, že v tomto podniku sa i žienky cítili fajn. Porcia stála 3,20€.

Poslednou zastávkou bola krčma u Bernarda pri Lýceu. Okrem toho, že tam majú rôznorodé vynikajúce nepasterizované pivo, je tam vždy plno a rušno. Znak dobrého podniku (bezkonkurenčné ceny needless to say). Pri skúmaní si interiéru a exteriéru som zistila, že tam majú všellijaké nealkoholické varianty piva, ako slivkové a čerešňové. Musím povedať, že napriek tomu, že ja so skôr za tie viac "fancy" podniky, ich hermelín i atmosféra boli... čarovné... Tie rožky, o ktorých často počúvam veru stáli za to. A porcia stála iba euro. Síce to bola polka hermelína, ale s dvoma rožkami postačila. Pripadala som si tak študentsky-pohodovo, vlastne adekvátne môjmu stavu:).

Hermelín u Bernarda voňal atmosférou. Napriek tomu, že sme začali ochutnávať hermelín v tých možno"vyšších" triedach podnikov, skončili sme takto. Bratislavsky, patrioticky, domácky:). Ak by sme mali zhodnotiť všetky podniky, výsledok by bol takýto: choďte tam, kam máte chuť byť. Vizuálne krajšie bol hermelín podávaný v Kolkovni a Beer Palace, horšie to bolo u Kristiána. Stredný priemer bol Bernard a Richtár Jakub. Keďže nakladaný hermelín sa dáva k dobrému pivu, je podstatné, kde to dobré pivo majú. Najlepšie bolo vraj v Richtárovi Jakubovi. Tam by sme od tohto týždňa už asi zavolali bárs-koho. Nech si vychutná atmosféru voňavého a pestrého minipivovaru a milej spoločnosti:)

Prajeme Vám pekný víkend, oddychový, možno i s vôňou nakladaného hermelínu pri večernom posedení pri pive. Alebo i pred obedom, či po obede, ako sa Vám bude chcieť a chutiť!







1 comment:

  1. Super Tinka, tak dufam ze pojdeme na hermelin a pivo do Richtara Jakuba ked pridem. :)

    ReplyDelete