Mar 5, 2013

Ako chutí Izrael #3.. Mŕtve more



 Neviem koľkí z Vás, ktorí toto čítajú pri Mŕtvom mori boli, ale pre mňa ako prvé prekvapenie (okrem toho, že som sa naozaj neutopila, aj keď som sa snažila) ostalo, že farba mora, ktoré si predstavujem ako dokonalú pre more, bola aká mala byť.. Nádherne zelenomodrá, asi taká ako páv skombinovaný s tými stoličkami a svetlom slnka :), s nadbytkom bielo- ružovej oblohy a bielymi okrúhlymi kameňmi.

Jediné, na čo ste si museli dať pozor boli kamene z kryštálikov soli úctyhodných veľkostí, ktoré pri troche neopatrnosti alebo neprítomnosti topánok do vody (domyslite si :) spôsobili, že ste zrazu mali na nohe rezné ranky, ktoré síce boleli riadne, ale aspoň sa more postaralo o ich dezinfekciu.. Nejako sa to ale dalo prežiť, vzhľadom na nejestvujúcu gravitáciu a fakt, že som sa v mori nedokázala ani len postaviť alebo byť vo vertikálnej polohe.. Tak som bola terčom úsmevu na tvárach spolucestujúcich, ktorí sa smiali, že ma nadnášajú isté predné a zadné partie tela a tým pádom mám o zábavu postarané, koniec koncov aj oni.. tak sme si tam ležali, snažili sa pripomínať si, že sa nemôžme špliechať, lebo by to oči asi neprežili a len tak sme sa nechali nadnášať, pri lúčoch Slnka a štipkajúcom pocite pokožky.. Priam sme mali pocit, že sme ozdraveli každou sekundou!!! Je neuveriteľné, aké liečivé účinky má príroda.. Obzvlášť ak si necháte poradiť od miestnych kam zabehnúť do skál, aby ste si nabrali prírodného bahna, ktoré sa tak draho predáva v luxusných butikoch a celí ste sa namazali v snahe omladnúť minimálne o päť rokov.. (Poniektorí aj o viac ;) Tuto by som len spomenula, že sa skúste vyhnúť víkendom, pretože vtedy sa ide kúpať aj Izraelčania, nielen cudzinci.. A keď sa už dostatočne vyčľapcete, dajte si k tomu chlieb s avokádom a pomarančom, ideálne na záver.



                            P.s. zopár ponaučení z dvoch víkendových pobytov pri Mŕtvom mori: 

1. Ubytovanie si rezervujte dopredu, ináč si radšej vezmite spacáky, aby ste si mohli vyskúšať spať v púšti, tak ako to robia mestni, ktorí nám o takejto možnosti vôbec povedali, aj keď asi nemienili. 
2. Neberte si taxík z Jeruzalema za drahé peniaze, ináč sa ako ja naučíte, že nie všetci ľudia su dobrí..
3. Choďte tam, kam idú miestni, možno budete prekvapení, že keď po ceste zbadáte odstavené autá, neskôr zistíte, že sa tam nachádzajú prírodné minerálne pramene, ktoré sú dokonca teplé a nemusíte tak platiť kopec dolárov za niečo, o čom všetci miestni vedia, iba to nepovedia. 
4. Tie topánky do mora sa zídu.. Fakt.. Svedčia o tom dve kusy porezaných nôh
5. Mŕtve more naozaj lieči.. Pri odchode si ešte skočte kúpiť do miestnych kozmetických sídiel zopár kozmetických výrobkov na pamiatku, telo sa Vám aj po príchode domov za to odvďačí, a vlastne aj peňaženka!
6. Oddychujte. 

                                                 Načo by ste tam ináč išli? Iba kvôli tomuto? :)

1 comment:

  1. Mrtve more je fakt super, ja spom pri nom bola asi pred troma rokmi, skoda len ze iba na jeden den ale bolo to teda super, a vystipana som bola neuveritelne :D

    ReplyDelete